Welke verschillende houten vloeren zijn er?

  • Geplaatst op
  • Door Hans van Rooij
  • Geplaatst in Houten vloer
Welke verschillende houten vloeren zijn er?

Houten vloeren zijn mooi en hebben een tijdloze uitstraling. Door de vele verkrijgbare houtsoorten en kleuren is er voor elke interieurstijl een passende vloer te vinden. Een houten vloer geeft sfeer aan een vertrek, van klassiek tot modern en van landelijk tot industrieel.

Er zijn verschillende soorten houten vloeren verkrijgbaar:

Massieve vloeren
Massieve vloeren bestaan uit planken die gezaagd zijn uit één stuk hout. Bij beschadigingen kunnen de planken probleemloos geschuurd en afgewerkt worden.

Lamelparket vloeren
Lamelparket planken zijn gemaakt van vurenhout met een eiken toplaag.

Multiplank vloeren
Multiplanken zijn gemaakt van berken multiplex. Verschillende lagen van dit multiplex worden kruiselings op elkaar gelijmd, waarna er een eiken toplaag overheen komt. Hierdoor ontstaat een sterke en stabiele plank.

Meerlaagsparket
Bij meerlaagse vloeren wordt gebruik gemaakt van half-massieve planken met een stabiliserende onderbouw en een toplaag. De verschillende lagen worden kruiselings met elkaar verlijmd, waardoor er stevige en stabiele planken ontstaan, die niet krimpen of uitzetten door wisselende temperaturen en luchtvochtigheid.

Fineerparket
Fineerparket is opgebouwd uit een slijtlaag, een laag houtvezel en een onderlaag die de plank zijn vorm laat behouden. De sterke slijtlaag is niet opschuurbaar.

De verschillende vloersoorten zijn verkrijgbaar in diverse afwerkingen, zoals gerookt, verouderd of geborsteld. Een gerookte vloer is donker gemaakt met behulp van een stof die een reactie aangaat met het hout. Voor een verouderde vloer wordt het hout kunstmatig bewerkt, om zo een authentieke uitstraling te verkrijgen. Wanneer een vloer wordt geborsteld, wordt het oppervlak van de planken bewerkt met borstels, waardoor de houtstructuur duidelijker naar boven komt.

Je kunt een houten vloer in rechte stroken leggen, maar je kunt ook kiezen voor een visgraat patroon. Tel hier de grote verscheidenheid aan verkrijgbare kleuren bij op en je zult begrijpen dat het aantal mogelijkheden enorm is.