Vijf veelgestelde vragen over een parketvloer en vloerverwarming

  • Geplaatst op
  • Door Hans van Rooij
  • Geplaatst in Houten vloer
Vijf veelgestelde vragen over een parketvloer en vloerverwarming

Om je wooncomfort te verhogen, kun je jouw parketvloer laten verrijken met vloerverwarming. Veel mensen vinden dit een aantrekkelijk idee, maar twijfelen nog een beetje over de combinatie van parket en vloerverwarming. Dit komt omdat er nog veel onduidelijk is over deze combinatie. Om deze onduidelijkheid en verwarring weg te nemen, beantwoorden we op deze pagina vijf veelgestelde vragen over een parketvloer en vloerverwarming.

Vraag 1: is het mogelijk vloerverwarming aan te leggen onder een parketvloer?

Ja, het is zeker mogelijk vloerverwarming aan te laten leggen onder je nieuwe parketvloer. Een parketvloer blijft mooi als hier vloerverwarming onder ligt en het warmterendement is prima.

 

Vraag 2: zijn alle parketvloeren geschikt voor vloerverwarming?

Je kunt beter geen massief parket kopen als je jouw parketvloer wil verrijken met vloerverwarming. Dit heeft te maken met het feit dat massief parket sterk kan reageren op temperatuursveranderingen. Wil je voorkomen dat je vloer uitzet of juist krimpt? Dan raden wij je aan samengesteld parket te kopen en dit parket te combineren met vloerverwarming.


Vraag 3: heeft een parketvloer met vloerverwarming een goed rendement?

Ja, een parketvloer met vloerverwarming heeft een goed rendement. Wel moet je parketvloer niet te dik zijn, als je hier vloerverwarming onder wil leggen. Hoe dikker de vloer, des te langer de opwarming van de vloer duurt. Dit betekent dat het rendement automatisch lager wordt. Kies daarom voor een dunne vloer van maximaal 15 millimeter als je vloerverwarming onder je parket wil laten leggen.


Vraag 4: moet mijn parketvloer verlijmd worden voor vloerverwarming?

Ja, jouw parketvloer moet verlijmd worden als je deze wil combineren met vloerverwarming. Bij een zwevende vloer ontstaat er namelijk een extra laag met lucht, die isolerend werkt. Deze laag met lucht houdt simpelweg de warmte van de vloerverwarming tegen en dit heeft een negatief effect op het warmterendement.

 

Vraag 5: heeft een parketvloer met vloerverwarming extra onderhoud nodig?

Nee, het is niet nodig een parketvloer met vloerverwarming extra te onderhouden. Wel is het belangrijk dat je woning voldoende luchtvochtig is. Niet alleen als je een parketvloer met vloerverwarming neemt, maar ook voor een parket zonder vloerverwarming. Een goede luchtvochtigheid voorkomt namelijk dat je vloer gaat krimpen, scheuren en/of barsten. De ideale luchtvochtigheidsgraad ligt tussen de 45 en 65 procent.