Plinten plaatsen

Plinten plaatsen

De plint blijft de kroon op het werk. Een vloerbekleding is pas ‘af’ wanneer de plinten geplaatst zijn. En dan is altijd zo, of de plint nu opvallend decoratief object is of veeleer een discreet afwerkingsitem. Voor verkopers van vloerbekledingen vormen plinten niet de meest eenvoudige productcategorie: er zijn er in oneindig veel vormen, afmetingen, materialen, kleuren. En dan zijn er nog de trends die voortdurend veranderen. Plinten met laminaatinleg betekenen alvast een forse vereenvoudiging van het assortiment.

Trends moeilijk te volgen

Wanneer we spreken van een ‘100% match’ van de plint, kunnen we ons afvragen met wat die plint nu precies 100% matcht. Het antwoord o die vraag is de essentiële samenvatting van de 4 mogelijke trends. We zetten ze op een rijtje…

‘Match’met de muur

Aanhangers van de stelling dat de plint moet overeenkomen met de muur, zijn zowel de aanhangers van discretie als die van een opvallende plinten. Er is een trend geweest naar hoge plinten 65 tot 165 mm en meteen daarop naar lage plinten. Of hoge plinten discreet zijn of opvallen hangt af van de stijl (sober of juist kunstig/klassiek) en van de kleur. Wanneer we hoge en sobere plint uitvoeren is dezelfde kleur als de muur zal hij in het niets opgaan. Maar tegelijkertijd horen we dat er een trend is naar hoge plinten in hoogglans uitvoeringen, zelfs in zwarte hoogglans. Dan is er van enige discretie geen spraken.

‘Match’ met de vloer

Een andere mogelijkheid. Dan voeren we de plint uit in hetzelfde materiaal (massief,laminaat gefolied MDF) als de vloer en maakt de plint er ook ostentatief deel van uit. Het nadeel volgens de tegenstanders:de plint en de vloer samen vormen een kuipeffect dat allerminst mooi kan genoemd worden. Dat wordt opgelost door die andere trend: plinten in dezelfde uitvoering als de vloer worden lage blokplinten of zelfs platte (liggende) plinten waardoor het kuipeffect op zijn minst verkleind wordt.

‘Match’ met de deur

Deze stelling wordt vooral gepromoot fabrikanten van deuren en deurstijlen. Zij gaan ervan uit dat de deuromlijsting, in welke stijl dan ook moet doorlopen in de vloerafwerking, willen we een homogeen decoratief geheel bekomen. Laat ons eerlijk zijn, ook daar is iets voor te zeggen en het is van toepassing op zowel hypeklassieker deurstijlen als strakke, rechtlijnige en minimalistische omlijstingen.