Parketzeep als onderhoudsmiddel of als finisch

Parketzeep als onderhoudsmiddel of als finisch

Zeep kennen we in de eerste plaats als ‘reinigingsmiddel’ om vlekken te verwijderen en vuil of vet op te lossen. Dat zeep ook kan ingezet worden als finish voor (sommige) houten vloeren is in onze contreien minder gekend. In Scandinavische landen is zeep nochtans al van oudsher een van de populairste finisches voor parket en plankenvloeren. Bij ons wordt parketzeep hoofdzakelijk ingezet als reinigings-en onderhoudsmiddel voor geoliede vloeren. De samenstelling en de structuur van zeep geeft het een ‘voedende ‘ functie.

Wat is zeep eigenlijk?

Zeep is een schoonmaakmiddel dat is in combinatie met water een vet oplossende werking heeft. Het ontstaat door verzeping van een vet met loog. Ook is het mogelijk om zeep van een vetzuur met loog te maken. Toiletzeep van normale, alledaags kwaliteit wordt meestal gemaakt van rundvet, olijfolie, palmolie of koksolie. Voor de exclusievere soorten zeep wordt soms gebruikgemaakt van exotische oliën en vetten. Zeep kan vast of vloeibaar zijn en is oppervlakte-actieve, een stof die de oppervlaktespanning van een vloeistof kan verlagen. Door deze eigenschap dringen water en zeep gemakkelijk in het textiel . Chemisch gezien, is zeep het zout van de vetzuren waaruit jet ontstaat. De vetzuur rest is een lang molecuul met een ronde kop en langwerpige staart. Een dergelijk molecuul heeft een bijzondere eigenschap: het kan zorgen dat water en olie zorgt zeep dat kleine druppeltjes olie blijven zweven in het water, doordat de apolaire staart van molecuul in het ventdruppeltje binnendringt en de polaire kop on contact blijft met het water.

Parketzeep voor onderhout

Zowat alle gerenommeerde bedrijven/merken die actief zijn in de markt van parket en houten vloeren, hebben een of meerdere parket zepen in hun assortiment. In de eerste plaats verschijnen die zepen als producten van houten vloeren die met olie werden afgewerkt. De parket zepen worden doorgaans vervaardigd uit lichte en gezuiverde plantaardige oliën. Ze zijn ontwikkeld om buiten door het verzadigen van de houten poriën. Verschillende merken bieden de parket zepen aan in meerdere kleurversies (kleurloos, wit en grijs). Voor het onderhoud door de consument zijn er aantal tips. Het is aan parqueteur om die door te geven.

Periodiek

Allen met water dweilen is niet aan te raden. Het water loogt het parket namelijk uit en dat zorgt op termijn voor een parket die helemaal droog staat en die iedere vlek als een spons gaat opzuigen. Verder raden alle producenten aan om bij periodiek onderhoud telkens gebruik te maken van 2 emmers. De eerste is een mengeling van water en zeep,volgens de verhoudingen die de fabrikant voorschrijft. De twee de emmer bevat zuiver water dient enkel om de dweil uit te kruisen. Zo blijft het zeepwater zuiver.

Parketzeep als finish

Zeep kan ook gebruikt worden voor het afwerken van het parket en houten vloeren, dus zonder lak of olielaag. Dit is een van de oudste methodes om houten vloeren te beschermen. Deze manier wordt nog veelvoudig in Scandinavische landen gebruikt. Daar wordt het zepen voornamelijk gebruikt op grenen/vuren en essen vloeren omdat die houtsoorten van oudsher meer gebruikt worden in die landen. Maar ook daar zie je een opmars in gezeepte eiken parketvloeren. Niet in de laatste plaats om dat zeep op eiken nog extra werking heeft en dat is dat het hout een beetje rookt, waardoor het hout een mooie licht vergrijsde look krijgt. Een normaal gerookte eiken vloer is een vloer waarvan het looizuur dat in eiken zit een reactie is aangegaan met ammoniak, een sterk alkalisch product. Dit gebeurt in rookkamers en is niet erg milieu vriendelijk. Zeep is licht alkalisch met een PH waarde van 10 en gaat daardoor er een zeer lichte grijze rooktint in het eikenhout komt.

Bij Cibo vloeren verkopen wij de Wax & Clean hiermee kunt uw vloer wekelijkse mee dweilen, dit geeft een beschermlaagje op uw vloer en maak de vloer schoon.