Laminaat Extra Large

  • Geplaatst op
  • Door Hans van Rooij
  • Geplaatst in Laminaat vloer
Laminaat Extra Large

Natuurlijk is ‘laminaat XXL’ een logische stap. Vanuit technische standpunt is de evolutie niet zo moeilijk te begrijpen. Laminaat is een vloerbekleding die, door zijn opbouw en door de gebruikte materialen een hoge stabiliteit en weerbaarheid heeft tegen tal van (zelfs agressieve) invloeden. Anders dan bij massief hout wordt laminaat op het vak van stabiliteit niet kwetsbaarder door grote formaten. Decoratief is het helemaal duidelijk: als laminaat initieel decors van de parketmarkt achterna ging, zijn naast tal van andere speciallies, de grote formaten een sterke trend. In alle vloertypes.

Laminaat flirt met grote formaten

Vroeger was een laminaatplank een laminaatplank. Alle vloerdelen verschenen op dezelfde maatvoering bij alle merken. Het lijkt wel of de machines er nu eenmaal waren op afgestemd. Vandaag verschijnt laminaat in verschillende maatvoeringen. Daarmee volgt het alweer de trends van de parketvloeren. Bredere vloerdelen zijn, op het vlak van het laminaat verschijnen reuzen formaten: heerlijk hedendaags. Verschillende breedtes combineren in eenzelfde pakket maakt het uitzicht van het parket nog echter. Maar vooral de geniale combinatie van decor en formaat kan wonderen doen. Uniek is de aaneenschakeling van planken die, dankzij het decor, de indruk wekken om oneindig lang te zijn, alsof er geen einde aan komt. Door te spelen met formaten kan de ruimte beïnvloed worden: kamers worden ruimer, breder of langer al naargelang men met de formaten speelt.

Particuliere woningen

Laminaat veroverde eerst de particuliere woning. In minder druk belopen ruimtes in de woning kiest men laminaat ‘om te blijven’. In de woonkamer kiezen sommige nieuw bouwers voor laminaat als tijdelijke oplossing in afwachting dat hun budget een echte houten vloer toelaat. Bij renovatie speelt de geringe dikte dan weer een bijkomende rol. In heel wat verbouwsituaties is laminaat de enige mogelijke (harde) vloerbekleding precies omwille van die dunne opbouw.